info@sedumexpert.nl

Sempervivum

SempervivumDe Sempervivum is een leuk vetplantje dat gebruikt kan worden op een groendak. Het plantje groeit in een rozetvorm. De blaadjes groeien omhoog en staan dicht op elkaar. Elk blaadje heeft een spitse punt. Bij een goede verzorging kan het plantje gaan bloeien. De bloemen groeien vanuit het midden van de rozet. In het Nederlands wordt dit plantje huislook of donderkruid genoemd. Vroeger werd dit plantje al op daken geplant. Volgens het bijgeloof zou het plantje voorkomen dat de bliksem inslaat. Vandaar de Nederlandse bijnaam donderkruid.

De verzorging van de Sempervivum

Het vetplantje is perfect om te gebruiken voor een groendak. En het plantje heeft bijna geen onderhoud nodig. Het plantje regelt tevens zelf de waterhuishouding. Het enige wat weleens gebeurt is dat het plantje te ver uitgroeit. Je kan eventueel de kleine scheutjes ertussen uit halen en op plekken planten waar gaten gevallen zijn. Het vetplantje kan op deze manier gaten in je dak opvullen. Een voordeel van Sempervivum is dat het onkruid verdringt. Door het plantje aan je dak toe te voegen beperk je de hoeveelheid onkruid op een groendak.

Sempervivum plantjeBloeiperiode van huislook

Er zijn meer dan dertig verschillende soorten huislook. Elk soort heeft zijn eigen bloemen en bloeiperiode. De meeste sempervivum soorten bloeien in de zomermaanden. Vooral de maand juli staat bekend als de bloeiperiode. De bloemen ontstaan uit stengels uit het hart van de rozet. Aan de stengels kunnen verschillende gekleurde bloemen zitten. Afhankelijk van het soort huislook kan je roze of gele bloemen krijgen.

Sempervivum op het dak planten

De Sempervivum tectorum is het meest gebruikte soort huislook op een groendak. Het blijft een geliefde plant om op het dak te planten vooral vanwege de geringe verzorging. Het plantje heeft een uitstekende isolerende werking. Dit maakt de plant interessant voor een groendak. Het plantje wordt meestal gecombineerd met andere sedumsoorten op matten die uitgerold worden op het dak.