info@sedumexpert.nl

Sedumdak doe het zelf

Als je handig bent kan je zelf een sedumdak aanleggen. Er zijn speciale sedumdak doe het zelf pakketten die je kunt gebruiken voor de aanleg van een groendak. De pakketten zijn afgestemd op jouw type dak. Er zijn pakketten voor een plat dak of een schuin dak. De hellingshoek van je dak is bepalend voor het pakket dat je nodig hebt. Het is in principe niet lastig om een sedumdak aan te leggen. Het is wel belangrijk om de stappen goed op te volgen, zodat je nog lang plezier kan hebben van je groene dak.

De benodigdheden om zelf een groendak aan te leggen

Je hebt een aantal gereedschappen nodig om zelf een groendak aan te leggen. Voor het aanleggen van een dak is het belangrijk om in lagen te werken. De lagen zijn al geregeld in het kant en klaar pakket. Het enige wat je nog nodig hebt is een aantal gereedschappen. De volgende gereedschappen heb je nodig om aan de slag te gaan: ladder, werkhandschoenen, een schaar, hark en een emmer. Veel meer heb je niet nodig om de klus uit te voeren. De meeste gereedschappen heb je gewoon in de schuur staan. Het enige wat je nog hoeft te kopen is een pakket om aan de slag te gaan. In het pakket zit alleen geen zak grind. Je hebt grind nodig om langs de randen en doorvoeren te plaatsen. Voor een smalle rand heb je ongeveer één zak grind per meter nodig.

Informeer welk pakket je nodig hebt

Sedumdak doe het zelf mooie dakbedekkingHet is belangrijk om vooraf uit te zoeken welk pakket je nodig hebt. Als je het juiste pakket in huis hebt kan er eigenlijk niets misgaan. Het is ook belangrijk om de lagen in de juiste volgorde op het dak te leggen. Bij een doe het zelf pakket staat de volgorde van de lagen aangegeven.

Stappenplan voor het aanleggen van een groendak

Met de volgende stappen leg je eenvoudig zelf een sedumdak.

  • Maak de bestaande dakbedekking schoon.
  • Is je huidige dakbedekking niet worteldicht? Leg wortelwerende folie op het dak.
  • Breng een korf aan op je afvoer.
  • Leg een strook grind neer rond de korf van ongeveer 20 cm. Je voorkomt met het grind dat het substraat wegloopt via de afvoer. Leg ook grind langs de randen van het dak.
  • Ga aan de slag om de verschillende lagen op het dak te leggen. De lagen die gebruikt worden zijn afhankelijk van het type dak. In het doe het zelf pakket zitten alle lagen die je nodig hebt voor jouw type dak.
  • De laatste laag is sedum. Het kan goed dat er een stuk sedum over het dak heen hangt. Knip deze stukken sedum netjes af en bewaar deze.
  • Vul nu de gaten op met de stukjes sedum die je overgehouden hebt. Vul het dak net zolang op totdat er geen kieren en gaten meer zichtbaar zijn.
  • Geef de matten nu voldoende water zodat ze sneller hechten aan het dak.
  • Is het op dit moment warm weer buiten? Geef de matten twee weken lang elke dag water. De matten kunnen zo goed inwortelen in het substraat.

Je groendak is nu klaar voor gebruik!