info@sedumexpert.nl

Sedum Matrona

Sedum MatronaDe Sedum Matrona is een vetplantje met de bijnamen: ijsplantje of roze hemelsleutel. Het plantje kan 40 tot 60 cm hoog worden en wordt gebruikt op een groendak. Het is een vaste plant die zowel op het dak als in de tuin geplant wordt. De plant vermeerderd zich eenvoudig, maar heeft hierbij wel hulp nodig. Het voordeel is dat dit plantje niet gaat woekeren. Dit is fijn als het plantje op je dak groeit. Je hoeft zo niet elke keer de trap te pakken om de plant te snoeien. Als je het plantje wil vermeerderen om bijvoorbeeld kale plekken te vullen, dan kan dit heel eenvoudig. Je scheurt een klein stukje plant af en plant dit op de lege plek. De plant groeit vervolgens zelf aan.

Verzorging van de Sedum Matrona

De roze hemelsleutel is een eenvoudig plantje om te verzorgen. Het plantje heeft niet veel aandacht nodig en regelt alles zelf. Dit maakt deze sedum zo geschikt voor een groendak. Het plantje heeft weinig vijanden. Slakken vinden het plantje bijvoorbeeld niet interessant. Het plantje wil alleen niet graag te nat staan. Het is belangrijk dat je een goede afwatering geregeld hebt op je dak.

Sedum Matrona bloemDe bloeiperiode van de roze hemelsleutel

De bijnaam zegt iets over de bloeiperiode van deze vetplant. In september en oktober krijgt dit plantje prachtige trossen met roze bloemen. Er zijn varianten met witte en rode bloemen. De bladeren van de plant veranderen door het jaar heen van kleur. In het begin van het jaar zijn de bladeren lichtgroen. De bladeren veranderen langzaam naar rood en paars. Doordat de sedum elke keer weer van kleur verandert, blijft het plantje leuk om naar te kijken.

Sedum Matrona op een groendak

Dit plantje wordt steeds vaker gebruik op een groendak. Het plantje gaat lang mee en heeft een uitstekende waterhuishouding. In drogere tijden bewaard het plantje water in de dikke bladeren. De sedum kan hierdoor prima de warme temperaturen op het dak aan.