info@sedumexpert.nl

Sedumdak aanleggen

Sedumdak aanleggenEen sedumdak aanleggen is een klus die je zelf kan klaren of kan laten uitvoeren. Voor de zelfbouwers zijn er doe-het-zelf pakketten met sedum matten en alle benodigdheden. Voordat sedum op het dak gelegd wordt is het belangrijk om advies in te winnen. De dakbedekking kan op verschillende daken worden geplaatst, maar helaas is het niet overal mogelijk. Er zijn uitzonderingen als bijvoorbeeld het dak te stijl is of het dak het gewicht van de plantjes niet kan dragen. Het is belangrijk om dit vooraf uit te zoeken. Eventueel kan een dak expert jouw dak eerst bekijken voordat je definitief een sedumdak laat aanleggen.

Laten aanleggen? Vraag vrijblijvend een sedumdak offerte aan

Sedumdak aanleggen op platte daken

Een plat dak heeft een hellingshoek van maximaal 10 graden. Op de meeste dakconstructies van een plat dak is het mogelijk om sedum aan te leggen. Het substraat waar het sedum in groeit heeft een geringe dikte. Je moet ongeveer denken aan een eindgewicht van 50 kg per m2. Naast de dakconstructie is het belangrijk om te letten op de hellingshoek. Het is belangrijk dat het water wel weg kan lopen. Als het sedum te nat blijft staan is dit niet goed voor de voedingsbodem. Afhankelijk van het soort dak kan er gekozen worden voor een alternatieve bodembedekker. Bijvoorbeeld een waterdoorlatende laag onder de sedum mat. Een oplossing is bijvoorbeeld gebroken puin onder de mat plaatsen. Via het puin kan het water weglopen en blijft dit niet onder de mat liggen.

Sedumdak aanleggen op schuine daken

Voor een schuindak met een hellingshoek van 15 tot 30 graden moet een speciale techniek gebruikt worden voor het aanleggen van een groendak. Het is slim om deze klus eventueel uit te besteden aan een expert. Uiteraard zijn er kant-en-klaar pakketten speciaal voor schuine daken. Het gewicht van een groendak is bij schuine daken hoger dan bij platte daken. Je moet al snel rekenen op een gewicht van 85 kg per m2. Het is belangrijk dat de dakconstructie Sedumdak aanleggen bloemhet gewicht kan dragen. Een bouwkundige kan je eventueel adviseren of de dakconstructie geschikt is voor een sedumdak. Als het draagvermogen niet voldoende is kan er gekozen worden voor een ander substraat. Je hebt nog steeds een groendak, maar met een minder zwaar gewicht. Door de klus uit te besteden weet je zeker dat er gekeken wordt naar de dakconstructie voordat er sedum wordt neergelegd.

Sedumdak opbouwen in verschillende lagen

Het sedumdak wordt opgebouwd in verschillende lagen. De lagen die gebruikt worden zijn afhankelijk van het type dak en de dakconstructie. Bij een schuin dak van 5 tot 25 graden wordt er gebruik gemaakt van drie lagen. Op het dak worden de volgende lagen neergelegd: drainage, daktuinsubstraat en sedum. Op een dak van 25 tot 45 graden worden de volgende lagen neergelegd: dakbedekking, daktuinsubstraat en sedum. Bij platte daken is de samenstelling weer anders. De volgende lagen worden op een plat dak neergelegd: beschermdoek, drainageplaten, filterdoek, daktuinsubstraat en het sedum. De gekozen lagen kunnen afwijken vanwege het gewicht dat je dakconstructie kan dragen. Sedum is geen zwaar materiaal en kan op de meeste daken geplaatst worden.